ماهیت ازدواج:
یک روانشناس مشهور به نام ناپیر بیان میکند که: ازدواج عبارت است از یادگیری برخی اصول مانند باهم و جدای از هم بودن؛ تقسیم قدرت؛ بازی و کار با یکدیگر و همچنین یادگیری و پرورش دادن نسلی دیگر.
نیازهای متغیر و گاها متناقضی که در ازدواج وجود دارند باید برآورده شوند.
در واقع انتظار میرود که نیازهای بسیاری از طریق ازدواج برآورده شود. شکست در برآورده شدن یکی از این کارکردها؛ میتواند نیازهای مهمی را براورده نشده باقی بگذارد. در نتیجه تنش دایمی و بالایی را در زندگی زناشویی موجب میشود.
نیازهای مسلط و غالب؛ کاملا برآورده میشوند و آن دسته از نیازهایی که هیچگاه برآورده نشدهاند؛ بسته به شخصیت زوجها و محیطی که در آن زندگی میکنند مورد توجه قرار میگیرند.
صمیمت کجای یک ازدواج قرار دارد؟
از دیدگاه مشاوره زوج درمانی؛ ازدواج رابطهای صمیمی است. به لحاظ اینکه شخص به چه میزان رابطهی نزدیکی با والدش داشته باشد؛ انواع متفاوتی از صمیمیت را تجربه میکند.
میان صمیمیت با مهرورزی و سایر محبتها؛ تفاوت مهمی وجود دارد.
در واقع صمیمت به عنوان یک حالت عاطفی متقابل و نزدیکی شدیدی که میان همسران برقرار است مطرح میشود.
اما در مهرورزی یه جای اینکه تبادل دوطرفه برقرار باشد جریان یک سویهی عاطفی برقرار است اما در صمیمیت این حالت عاطفی دوسویه است.
در دیگر جنبههای ازدواج؛ صمیمیت مناسب و سالم به راحتی به دست نمیآید. ممکن است افراد فاصلههای اجتماعی متفاوتی داشته باشند.
تمایل به ازدواج در حالتی که سالم باشد نشانهای از میل ما به کاهش فاصلهی اجتماعی است.
در حقیقت ازدواج؛ به معنی تمایل به سهیم شدن در فعالیتها و موقعیتهایی است که در خارج از روابط زناشویی ممنوع است.
ازدواج؛ رابطه ای ارادی و آگاهانه:
در حال حاضر ازدواج به عنوان انتخاب آگاهانه همسر معنا میشود. ازدواج تنها رابطهی داوطلبانه ی خانوادگی است همچنین حساسترین رابطهی خانوادگی نیز است.
این حساسیت نه تنها در کسب و حفظ صمیمیت بلکه در حفظ ساختار ازدواج نیز موثر است.
جمعیتشناسان سال اول ازدواج و یا کمی بعد از آن را به عنوان مشکلترین دورهی سازگاری در ازدواج میدانند.
در زوجهایی که از جدایی اولیه رنج میبرند؛ طلاق ممکن است چند سال بعد خودش را نشان دهد اما جدایی واقعی انعکاس تعارض است که در مراحل اولیه ازدواج و نیز زمانی که راه حلی برای زوجها باقی نماند اتفاق میافتد.
کریدر و فیلدز (۲۰۰۸) دریافتند نخستین ازدواجهایی که به طلاق منجر میشوند هفت تا هشت سال طول میکشند. به طور میانگین در تمامی ازدواجهایی که به طلاق منجر میشوند فرآیند طلاق تقریبا هشت سال به طول میانجامد.
بنابراین ما باید نسبت به مراحل اولیه ازدواج توجه دقیقی داشته باشیم و هم چنین به مداخلات درمانی موثر و پیشگیرانه و مشاوره زوج درمانی بپردازیم.
تعهد؛ حساسترین مفهوم زندگی زناشویی!
ماهیت تعهد:
از دید مشاوره زوج درمانی؛ درک ماهیت تعهد و نقش آن در روابط نزدیک و ازدواج بسیار مهم و اساسی است. تعهد زناشویی دز اینجا به صورت “میزان تمایل فرد به ادامه رابطه زناشوییاش” تعریف میشود.
تعهد متفاوت از دلبستگی است. دلبستگی به عنوان درگیر بودن در پیوندهای بین دو شخص به خاطر اشتراکات در عقاید؛ ارزشها؛ معانی و هویت؛ نمود یافته و تعریف شده است.
شخص میتواند به ازدواج خود دلبسته باشد بدون آنکه به لحاظ عاطفی و دائمی به همسرش متعهد باشد و با او رابطهای رضایت بخش و دو جانبه داشته باشد.
به طور مثال در میان ازدواجها میتوان موردی را یافت که در آن مرد نسبت به ازدواج؛ همسر و بچههایش تا حدی دلبستگی دارد ولی در محیط کار یا بیرون با زنی دیگر ازدواج کرده یا رابطه دارد.
تعهد متفاوت از رضایت زناشویی اما مهمترین عامل در رسیدن به رضایت زناشویی است.
در واقع تعهد و رضایت زناشویی به لحاظ مفهومی متفاوتاند.
رضایت به صورت (میزان ابراز شادی و رضایت شخص نسبت به طرف مقابلش) تعریف شده است. در حالی که تعهد ویژگیهای چندگانهای دارد.
در واقع تعهد زناشویی را به صورت (فراهم کنندهی توجیهات و عقاید شخصی؛ اخلاقی و ساختاری برای متاهل ماندن) توصیف کردهاند.
تعهد عامل اساسی رسیدن به ثبات زناشویی و موفقیت است. مشاهدات بالینی و مطالعه تجارب صدها زوج ؛ اهمیت تعهد را در تشکیل؛ تحکیم و رضایت زناشویی واقعی نشان میدهد.
و اما دغدغه اصلی زوجها چیست؟
برای زوجهایی که در حال ساختن پیوند و تعهدی قوی و شکل دادن رابطهای جدی هستند چه مباحث مهمی وجود دارد؟
چه عاملی در شکلگیری رابطهای واقعی موثر است؟
کدام عوامل مانع ازدواج می شوند؟
تاثیرات مشاوره زوج درمانی و مشاور خانواده چیست؟
شما برای پاسخ به آنها نیازمند اطلاعات مهم و موثق هستید.
ما اینجا در دنیای امن برای پاسخ به تمامی سوالات شما در کنارتان هستیم.
علاقهمندان به دریافت پاسخ این سوالات در مقالات بعدی همراه ما باشند.